LARVIK, NORWAY

LARVIK, NORWAY

Larvik, Norway

MULTI COMFORT design principles can be applied to any type of building (residential or non-residential, new build or renovation project) in any country or climate around the world.

Project identity card
  • Category: New build
  • Climate: Marine - Mild Winter (Cfb)
  • Building type: MULTICOMFORT Single family house
  • Surface area: 203m2 m2
  • Architect: Snøhetta
  • Building name: Plus House
  • Main contractor: Espen Staer
  • Original construction year: 2014
  • Year of renovation: 2014

Plus House is an ultra-innovative contemporary home, designed to showcase MULTI COMFORT principles and building performance.

In September 2014, we completed Norway’s first MULTI COMFORT residential project, in Larvik in the south-east region of the country.

The striking modern design of the Plus House is very eye-catching in its location alongside Saint-Gobain brand Brødrene Dahl’s Competence Centre for renewable energy and ventilation. The house is used as a showcase for the products presented in the centre.

Highlights and challenges

The main challenge of this particular project was to create an agreeable, optimally comfortable and bright living space for a showhouse family home in a location that is affected by the severe Norwegian climate.

TECHNICAL

Energy balance*

  • Energy consumption: 15 kWh/m².yr
  • Energy balance: 56 kWh/m².yr
  • Energy production: 71 kWh/m².yr
  • Estimated CO2 savings: 366 kg per year

Daylight Autonomy

  • Kitchen : 60%
  • Other rooms : between 59% and 65%
  • Living room : 62%
  • Airtightness under 50 Pa

    0.6